„COVID пръсти“ – нов симптом!

„COVID пръсти“ е състояние на кожата, което според учените превръща пръстите на краката в червено, а след това в лилаво.

Подпухналите пръсти на краката могат да останат такива в продължение на месеци, съобщава ДЕ24.

Учените подозират, че заболяването обикновено е леко, но се страхуват, че случаите, на които са били свидетели, са „само върха на айсберга“.

Те казват, че симптомите обикновено се развиват в рамките на една до четири седмици от появата на вируса и са свързани с подуване или промяна на цвета на пръстите на краката.

Има и случаи, при които възпалението е продължило повече от 150 дни.

Учените установиха, че приблизително всеки шести човек е с „COVID пръсти” и се нуждае от болнично лечение.

Д-р Естер Фрийман, главен изследовател в Международния регистър по дерматология, каза:

„В повечето случаи състоянието изчезва само и е относително меко. Отнема около 15 дни средно. Но сме виждали и пациенти, при които продължава с месеци“.

Смята се, че около 16% от пациентите трябва да бъдат хоспитализирани.

„Мисля, че това повдига много въпроси за това какъв вид възпаление се случва – има ли възпаление другаде в тялото? Все още не знаем отговора.

Кожата може да се разглежда като прозорец към останалата част от тялото, защото това е възпаление, което можете да се види – и може да показва възпаление другаде“, каза специалистът.

Данните са предоставени от лекари, лекуващи пациенти с кожни проблеми в десетки страни по света. Те ще бъдат представени тази седмица на конгреса на Европейската академия по дерматология и венерология (EADV) в Швейцария.

Източник: Дарик

The post „COVID пръсти“ – нов симптом! appeared first on Начало.

0
0