Ядеш за 20 паунда, плащаш само 10

0

0

През месец август клиентите на заведения за хранене във Великобритания се наслаждават на ястията на половин цена. Това е възможно благодарение на правителствената кампания „Яж навън, за да помогнеш“. Нейната цел: да се окаже подкрепа на заведенията, които предлагат закуска, обяд и вечеря на място. Отстъпката за клиентите е ограничена до 10 паунда на човек на едно хранене. За програмата са предвидени общо 500 милиона паунда. Само между 2 и 4 август над 10,5 милиона души са се възползвали от възможността да хапнат в ресторант на половин цена.

Много от британците са доволни

Ясмин Триана е една от тях. Покрай блокадата в Лондон, въведена заради пандемията, тя и партньорът ѝ са били разделени седмици наред. Сега отново могат да се срещат и да се хранят изгодно в ресторант.  

Рами Абделрахим е собственик на египетски ресторант в Южен Лондон. Пред Дойче Веле той казва, че в момента има изключително много работа, но мерките за социална дистанция в заведението му въпреки това се спазват.

Като цяло ресторантьорите дават висока оценка на програмана „Яж навън, за да помогнеш“. Някои от тях говорят за скок в оборота с близо 200% в сравнение с предходния месец. Служителите и собствениците на заведения често казват, че новите мерки им дават малко повече увереност. Ограниченията, въведени заради пандемията, нанесоха сериозен удар на гастрономията. Йън Смит, който е главен готвач в ресторант в елитния квартал Челси в Лондон, също оценява положително програмата, въведена от британския финансов министър Риши Сунак, но предупреждава, че тя има своите ограничения.

Борбата за оцеляване продължава

Въпреки хубавото време и летните ваканции на децата, „Яж навън, за да помогнеш“ не се оказва полезна за всички. Пол Дуран ръководи кафене, което обикновено е пълно със служители от съседните офиси, както и туристи. Въпреки че в момента предлага менюта на половин цена, той почти няма клиенти. „Служителите от офисите ги няма. Те работят от вкъщи и не знаем кога ще се върнат“, признава Дуран. Дори ресторанти от по-висок клас в заможните жилищни райони на Лондон се съмняват в успеха на програмата.

Собственичката на ресторант в Лондон Роуз Тъки не одобрява краткия срок, в който важи помощната програма. „Това е маратон за оцеляване. Хубаво е, но тази програма, важаща само през август, няма да промени ситуацията.“ Една от положителните страни на инициативата е, че все повече млади хора решават да дадат шанс на нейния ресторант, признава тя. Но въпреки това приходите ѝ са със 70% по-ниски, отколкото преди корона-кризата. Тъки прогнозира, че „през септември ще настъпи огромна вълна от фалити“. Тогава приключва и помощната програма на правителството за изплащане на до 80% от заплатите в засегнатите от пандемията отрасли. Майкъл Грац, съосновател на ресторант в Западен Лондон, се опасява от дългосрочното въздействие на програмата „Яж навън, за да помогнеш“. Според него, отстъпките наистина могат сериозно да навредят на индустрията. „Може би не да я унищожат, но наистина да причиняват сериозни щети“, казва той. „Хората биха могли да свикнат с идеята за отстъпки. И когато те приключат, висококачествените места като нашето може сериозно да пострадат.“

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0