Цар Самуил е владетел на българско царство. Какво се разбраха в историческата комисия?

Общата историческа комисия между България и Северна Македония е постигнала съгласие около цар Самуил, Свети Кирил и Методий и други личности. Освен това препоръчва на двете правителства промени в учебниците и общи чествания на исторически личности.

Напредъкът в работата на комисията бе едно от условията за започване на реални преговори на Северна Македония за членство в ЕС.

Основното обаче е включването на българите в конституцията, по което засега не се наблюдава напредък най-вече заради съпротивата на най-голямата опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ.

„Цар Самуил е владетел на голяма средновековна държава, която по-голямата част от съвременната историческа наука смята за Българско царство с център в територията на днешната Република Северна Македония“.

Около тази формулировка са постигнали съгласие в комисията. За цар Самуил бе постигнато съгласие още преди повече от година, но според българската страна македонските представители бяха започнали да преразглеждат позицията си. Сега тя явно е потвърдена.

За светите братя Кирил и Методий историческата комисия посочва, че „делото им е развивано в книжовните центрове на Преслав и Охрид, които тогава са се намирали на територията на средновековната българска държава, където техните ученици намират условия за работа“.

Македонското външно министерство публикува пълния текст на препоръките на комисията:

 

От македонска страна уточниха, че за смесената комисия по историческите въпроси е достигнала до тези общи формулировки още през 2019 г.

За Свети Климент Охридски се посочва, че след Великоморавската мисия е потърсен от „средновековната българска държава и през 886 г. е изпратен от княз Борис-Михаил в областта Кутмичевица, където полага основите на Охридската книжовна школа“.

През 893 г. „по заповед на българския цар Симеон е ръкоположен за Велешки епископ“.

Историците отбелязват, че „Свети Наум Охридски след Великоморавската мисия пристига в средновековна България. Той е един от основоположниците на Плиско-Преславската книжовна школа. Около 893 г. е изпратен от цар Симеон в Охрид, където продължава просветителската дейност на Св. Климент“, отбелязва БНТ.

Комисията е решила, че цар Самуил, Свети Кирил и Методий, Свети Климент и Свети Наум на определени юбилеи и важни дати, ще бъдат почитани заедно от делегации от двете страни.

Съпредседателят на комисията от македонска страна Драги Георгиев коментира, че има препоръка за редакция на учебници и в Северна Македония, и в България.

„Те се отнасят за античния период. В бъдеще авторите на учебници трябва да вземат предвид тези препоръки. Препоръките се отнасят до структурни несъответствия, след това до фактологични грешки, историческа география, тоест как са представени определени географски региони в учебниците“, каза Драги Георгиев.

Препоръките се отнасят до подобряване на учебниците по история за 6-и клас в Република Северна Македония и 5-и клас в България.

„Препоръките не засягат проблемите на идентичността и са насочени към избягване на митологизирането на онзи древен период от двете страни и избягване на днешната национална перспектива. От тази гледна точка смятаме, че учебниците по история и в двете страни ще се подобрят“, обясни Георгиев.

Препоръките на комисията за сега не са коментирани от българска страна.

Препоръките трябва да бъдат приети от правителствата и след това да се пристъпи към пренаписване на бъдещите учебници и до въвеждане на честванията с помощта на съответните институции.

Съгласно протокола, подписан на 17 юли в София от министрите на външните работи на Северна Македония и България Буяр Османи и Теодора Генчовска, комисията трябва да постигне напредък и да започне да заседава по-често. Подготвените идентични текстове трябва да бъдат публикувани месец след подписването на протокола.

Комисията бе формирана съгласно договора за добросъседство от 2017 година, но не постигна очакваните резултати и години наред работата й буксува.

Източник: mediapool.bg

The post Цар Самуил е владетел на българско царство. Какво се разбраха в историческата комисия? appeared first on Начало.

0
0