Туроператорите: Не можем да очакваме успешен сезон с това ваксиниране

0

0

На 1 май ще бъде открит летният туристически сезон у нас. Добре дошли са туристи с PCR тест, сертификат за ваксиниране или свидетелство за наличие на антитела.

Това съвсем не е достатъчно за откриване на летния сезон, коментира пред БНР Димитър Попов, председател на УС на Българската асоциация на туроператорите и туристическите агенти.

„Звучи много добре – отваряне на сезона, но има още много други неща, които трябва да се вземат предвид. Новината ще трябва да си я вземем с щипка сол.“

Като положителна новина Попов определи анонса за старт на сезона на 1 май за пазарите, „където имунизирането върви с пълна сила“.

България все още свети червено на Covid картата и това в никакъв случай не е в наша полза, изтъкна Попов. По думите му това е основният показател, който се гледа за чартърните полети.

Не можем да очакваме успешен сезон, докато не подобрим показателите си, стана ясно от казаното от Димитър Попов.

„Разчитаме на най-близките пазари – на румънците. Разчитаме на пазар Израел. Полша – тези пазари, които бележеха ръст последните години. Големият въпрос остава за Русия. Вероятно може Русия да се отпуши. Западна Европа остава голямата въпросителна.“

Попов обърна внимание върху реципрочността – същевременно се налагат ограничения за българите, пътуващи до Африка и те се поставят под задължителна карантина.

„За бранша налагаме забрани за българи, пътуващи до дестинации като Занзибар, Египет, Тунис, за които не е доказано, че имат нещо общо с нигерийската мутация. Поставяме българите под задължителна карантина. Само че между тези клиенти има и хора ваксинирани, хора с антитела. Няма логика между двете мерки.“

Целият бранш вече работи на принципа last minute, заяви още Димитър Попов.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0