Тайванският производител на чипове TSMC инвестира $12 млрд. долара в завод в САЩ

0

0

Тайванският производител на чипове TSMC обяви изграждането на фабрика в американския щат Аризона в разгара на поредните спорове между САЩ и Китай. Това предаде Reuters.

Най-големият световен производител на полупроводници по поръчка планира да инвестира 12 милиарда долара в новото съоръжение, чието строителство ще започне през 2021-а. Производството пък трябва да стартира през 2024-а, като са предвидени 1600 работни места. Американският министър на търговията Уилбър Рос прие новината като доказателство, че политиката на президента Доналд Тръмп предизвиква събуждането на американското производство. „САЩ може да намали зависимостта си от Китай. Взаимоотношенията с Тайван също ще бъдат засилени“, заяви в петък държавният секретар Майк Помпео.

Това би могло допълнително да задълбочи напрежението между САЩ и Китай. Пекин счита независимо управлявания остров Тайван за една от неговите провинции. Освен това, наскоро Китай се ядоса от засилената подкрепа на САЩ за острова. От своя страна, в интервю за Fox в четвъртък Тръмп обвини ръководството на Пекин, че е отговорно за глобалното разпространение на коронавируса. Това хвърля сянка върху търговското му споразумение с Китай.

Правителство в САЩ обсъждаше изграждането на фабрики на американска земя и с други производители на чипове. Полупроводниците не се използват само в потребителската електроника, но и в оръжейния сектор. Лъвският дял на чиповете се произвежда в Азия. Клиентите на TSMC включват както американски компании като Apple и Qualcomm, така и китайски като Huawei.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0