Служителите в МВнР заплашиха със стачка заради ниски заплати

 

Държавните служители в МВнР заплашиха, че ще стачкуват заради ниските заплати в системата

 

“Този проблем е следствие на погрешно водената години наред държавна политика спрямо ведомството. Искаме да подчертаем, че организацията на стачни действия има изцяло деполитизиран характер и цели единствено постигането на достойно заплащане, съответстващо на високата квалификация и професионализъм на служителите в МВнР“, посочиха от професионалното им обединение.

 

Служителите в министерството отбелязват, че “от години то заема едно от последните места по заплащане сред българските ведомства, което е в пълен контраст с много високите изисквания за постъпване на работа“.

 

Те посочват, че заплащането в МВнР в много случаи е по-ниско и от това в сектори, изискващи нискоквалифициран труд.

 

Въпреки рекордната инфлация в страната, заплатите на служителите в МВнР не са били индексирани.

 

Командировъчните средства в МВнР пък не са актуализирани повече от 15 години, което създава сериозни трудности за окомплектоване и пълноценно функциониране на задграничните ни представителства, се посочва в позицията на държавните служители на МВнР.

 

“Системното недофинансиране на МВнР и неговите задгранични представителства е причина за сериозна демотивация на служителите, отлив от министерството на вече подготвени кадри, както и за все по-трудното привличане и задържане в системата на нови служители. В резултат на тази целенасочена политика, на практика към настоящия момент българското външнополитическо ведомство се намира в сериозна кадрова криза“.

 

Служителите в МВнР настояват за достойно заплащане за служителите на МВнР,  индексиране на командировъчните средства и преустановяване на практиката да се намалява основната заплата при заминаване в дългосрочна командировка.

 

Заплащането на служителите в София е ниско, но зад граница получават и командировъчни.

 

Постовете зад границата са едни от “най-привлекателните“ държавни назначения и често за тях се изисква и политическа подкрепа. 

Източник: mediapool.bg

The post Служителите в МВнР заплашиха със стачка заради ниски заплати appeared first on Начало.

0
0