Проф. Асен Балтов: Новият щам е много по-агресивен и заразен

Преди два месеца са се появили съмнения, че новият по-заразен вариант на коронавируса циркулира в България. Това зави пред БТВ директорът на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. Асен Балтов. По думите му предстои Националната вирусологична лаборатория да потвърди дали британската модификация на вируса вече я има и у нас.

За да обясни разликата между циркулиращия досега коронавирус и новия британски вариант проф. Балтов показа две графики на PCR тест. При първата ясно се виждат три гена, доказващи положителна проба. При втората, новият вариант, обаче линиите са само две, липсва т.н. S-ген, а той реално съществува.

„Още преди два месеца обърнахме внимание и ние дадохме първите такива случаи да бъдат секвенирани в Националната вирусологична лаборатория, да се види геномът дали е различен от реално разпространения щам в България. Първите четири случая, които бяха хванати по този начин бяха хора, които се връщаха или щяха да пътуват обратно за Англия. Смятаме, че са били преносители на този щам“, коментира проф. Балтов.

„За 21 януари в „Пирогов“ има осем случая на хоспитализирани пациенти с положителен PCR тест към стария вариант и най-вероятно петима към новия, защото в изследванията им липсва т.н. s-ген.

„Казваме тези неща, не за да плашим хората, а да видят каква е реалността. Това, което се случва в Европа според мен е трета вълна. Това е в Нидерландия, Франция, Великобритания, Испания. От утре, освен PCR тест за Нидерландия, 4 часа преди полет изискват и бърз антигенен тест, изключително сериозни рестрикции. Всяка страна ще вземе предпазни мерки. Не са малко нарастващите случаи, това, че сме оазис в момента, не трябва да ни притъпява вниманието, трябва да сме сериозно подготвени, добави Балтов.

Проф. Балтов уточни, че новият вариант на вируса се разпространява 2,7 пъти повече от познатия досега. „В момента в България десет болни заразяват нови седем, при новия щам – десет заразяват 27“, каза още той и добави, че при по-голяма заболеваемост с новия вариант има опасност от повече тежко боледуващи и по-голяма смъртност.

„Говорим за една много по-заразна модификация на вируса. Този щам е много по-агресивен, навлизайки ще измести по-слабия щам и повече хора ще бъде заразени, уточни професорът. „Затова е важно да се хванат навреме и, може би, по-строго да се изолират тези случаи“, каза проф. Балтов

В Пирогов сме готови, тези 450 легла, които бяха разкрити, са готови отново да бъдат включени за пациенти с коронавирус. Около 25% са болните в лечебното заведение, които са с коронавирус. В момента се грижим за 18 пациенти в интензивно отделение и 100 със средно-тежка форма на COVID-19. Осем души от апаратно дишане успяхме да ги върнем към нормален начин на живот, каза още Балтов.

The post Проф. Асен Балтов: Новият щам е много по-агресивен и заразен appeared first on Начало.

0
0