Предизборен правителствен чек за 404 млн. лв. получават общините

Служебното правителство ще разпредели 404 млн. лв. на 265 общини три дни преди предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Средствата са основно за ремонти на улици, пътища и ВиК.

Петият списък с общински проекти, изготвен от служебната власт, се очаква да бъде одобрен на заседанието на Министерския съвет в сряда. Това е съобщил министърът на регионалното развитие арх. Иван Шишков на Националното сдружение на общините по време на срещата им във вторник, научи Mediapool.

Всяка една от 265 общини у нас ще получи финансиране по един проект. Единствено на община Карлово ще бъдат финансирани два проекта заради наводненията, при които пострадаха няколко села. Това разказаха кметове пред Mediapool.

Амбицията на служебното правителство е в седмицата след изборите да бъдат подписани споразуменията между местната и изпълнителната власт за реализацията на проектите.

Повечето от тях няма да могат да бъдат изпълнени до края на годината, по част от проектите няма дори избрани изпълнители.

За да не бъдат загубени средствата, при подписването на споразуменията кметовете ще получат половината от парите по проекта за тази година, а останалите ще им бъдат преведени до 15-ти декември.

Така ще се елиминира възможността в случай, че бъде сформирано ново правителство след изборите, то да отмени одобрения от служебната власт списък.

По времето на правителството на Кирил Петков бяха изготвени общо четири списъка за финансиране на общински проекти – по два на министерствата на финансите и на регионалното развитие. Това стана заради напрежението между двете министерства – на финансите, оглавявано от Асен Василев (ПП), и регионалното начело с Гроздан Караджов (ИТН). В крайна сметка обаче не се стигна до подписване на споразумения с местната власт и така служебният кабинет реши да направи пети списък.

Всеки един от списъците се рекламира като най-прозрачния, най-справедливия и обхващаш най-много общини.

Сега с финансиране на един проект на всяка община служебният кабинет най-вероятно ще иска да покаже, че е обхванал цялата местна власт. Отделен е въпросът дали в някои общини, в които почти не са останали хора, е необходимо да се финансират такива проекти.

 

 

Източник: mediapool.bg

The post Предизборен правителствен чек за 404 млн. лв. получават общините appeared first on Начало.

0
0