Откриха два нови щама на коронавируса в Англия

Две нови разновидности на КОВИД-19 са идентифицирани в Англия, като имат известни прилики с южноафриканския и с бразилския щам, съобщи британска правителствена консултативна научна комисия.

Нов щам на коронавируса, открит в графство Бристол в югозападната част на Англия, е класифициран като „тревожна“ мутация, предава ТАСС. Това се посочва в доклада на Консултативната група за заплахите от нови респираторни вируси към Министерството на здравеопазването на Кралството, публикуван във вторник.

Отбелязва се, че новият щам се различава от варианта, идентифициран преди това в югоизточната част на Англия, по мутацията E484K в протеина на шип, който се наблюдава и при бразилските и южноафриканските видове на вируса.

Консултативната група също съобщи за идентифицирането на друг щам в Ливърпул, Мърсисайд в северозападна Англия, който е класифициран като „вариант за проучване“. Общо в страната са открити 76 случая на инфекция с щамове Бристъл и Ливърпул. От здравните власти увериха, че ваксините са защита срещу тези варианти.

Лекарите добавиха, че сега в страната има четири значителни мутации на коронавируса. В допълнение към гореспоменатите варианти от Кент и Бристъл, те включват щамовете, открити за първи път в Южна Африка и Бразилия.

The post Откриха два нови щама на коронавируса в Англия appeared first on Начало.

0
0