Най – много новозаразени с коронавирус има в Македония

Прогнозата за затихване на епидемията с повишаване на температурите не се осъществи и с настъпване на лятото коронавирусът се разпространява повече от очакваното.

Македонският телевизионен канал „ТВ 21“ представи проучване, в кои страни според броя на населението новият коронавирус е най- широко разпространен и кои провеждат най- много тестове.

До сега най- много заразени – 4641 на един милион жители има в Македония, която е начело сред страните в региона по този показател.

На второ място е Косово с 3010 заразени на един милион, следвани от Сърбия, Албания, България и Гърция с най- нисък брой регистрирани случаи, само 394 на милион жители.

В статистиката за смъртните случаи Македония е с 214, следвана от България, Косово, Сърбия, Албания и Гърция само с 19 починали на милион.

Сърбия държи рекорд за най- много тестове, проведени на Балканите.

Тествани са над половин милион граждани, което е 67 699 жители на милион жутели.

На второ място е Македония с 43 057 теста, следвана от Гърция, България, Косово и последна Албания с 11 504 теста на милион жители.

Епидемиолозите казват, че не се знае каква ще е есенната вълна, затова призовават гражданите да бъдат ваксинирани срещу сезонния грип, след което, ако нчкой се разболе, само ще е по- вероятно да е COVID-19.

„Ето защо повече граждани трябва да бъдат ваксинирани срещу сезонния грип. Би било идеално 30-40% от населението да бъде ваксинирано срещу грип“, каза епидемиологът Драган Данаиловски.

Данаиловски добавя, че това не е голяма бройка, ако сравните показателите на един милион жители, но това би означавало известно облекчение при справяне с евентуално по- голям брой случаи на коронавирус.

През последните 24 часа от 1535 теста 129 са положителни за коронавирус в Македония. 6 души са починали, петима пациенти от Скопие и един от Струга.

Институтът по обществено здраве регистрира 109 възстановили се.

Източник: Фокус

The post Най – много новозаразени с коронавирус има в Македония appeared first on Начало.

0
0