Миряни „забравиха“ Рилския манастир заради коронавируса

Почти нулева е посещаемостта след въвеждането на извънредното положение и мерките срещу епидемията от коронавирус в Рилския манастир. Въпреки това монасите се готвят за възкресение Христово, когато очакват да посрещнат повече богомолци. Храмът е отворен всеки ден. Малко са тези обаче, които влизат заради карантината и самоизолацията на хората вкъщи. Прави се редовна дезинфекция в църквата и по молитвените места, както и в музея.

Монасите са създали необходимия ред за спазване на ограничанията заради епидемията. Работи пощенската станция, но само в определени дни. Заведенията и магазините обаче са затворени, както и фурната за хляб и мекици при Самоковската порта, съобщава кмета.бг.

Предстои среща следващата седмица между представители на полицейското управление в Рила  и игумена Адрианаполоски епископ Евлогий. Очаква се за Великденските празници да има миряни, които ще отидат  за службата и за поклонение до Рилския манастир. При това положение се прави предварителен разчет на силите и средствата, на броя на полицаите – униформени и цивилни, по охраната. Дядо Евлогий е наел и частна фирма, която следи за реда и правилата.

The post Миряни „забравиха“ Рилския манастир заради коронавируса appeared first on Начало.

0
0