Леля Добрина съди германец за робски труд, иска €42 000

Браво! Българка е първата източноевропейска болногледачка, която е подала иск заради денонощна работа, въпреки че е наета за 6 часа дневно, съобщава „Дойче веле“.

„Когато и да ме викнеше, аз ставах, за да й помагам. Бях 24 часа на разположение, нямах свободно време, нямах почивни дни”. По договор работното време на Добрина е било 6 часа на ден. Никъде не е записано, че трябва да бъде на разположение по всяко време“, казва българката. Тя е подала иск за доплащане от 42 000 евро.

Но нейният случай съвсем не е единичен. “Много често жени не се осмеляват да се оплачат, защото знаят, че ще загубят работата си и след това ще се озоват в един вид “Черен списък” и за тях повече няма да има място в този бранш”, казва Юстина Облачевич от Съюза на германските синдикати. Юстина помага на Добрина за съдебното дело.

Посредническите фирми използват един модел, който им позволява да поемат минимален риск, като същевременно запазват за себе си висока степен на гъвкавост, но истинските потърпевши накрая са болногледачките.

Около 300 000 възрастни хора в Германия се обслужват от болногледачи от Източна Европа – от Полша, Румъния и България. Посредническите фирми обещават на семействата, че ще им осигурят болногледачки да се грижат за възрастните им роднини денонощно.

Източник: Лупа.бг

The post Леля Добрина съди германец за робски труд, иска €42 000 appeared first on Начало.

0
0