Ирландия не я чака нищо добро

0

0

Географски Ирландия е в северозападния край на ЕС, но покрай Брекзит тя без да иска, се оказа в самия му център: републиката е единствената, която има сухопътна граница с Обединеното кралство, ако не се смята по-скоро незначителната отвъдморска територия Гибралтар. Краят на преходния период на 31-и декември ще доведе до огромни промени в търговията и в придвижването през границата, а по-всяка вероятност – и до сериозни проблеми. Надали ще има друга страна от ЕС, за която последствията да са толкова тежки.

Споразумението за бъдещите британско-европейски отношения остава под въпрос – ЕС и Великобритания се готвят по-скоро за провал на преговорите, но най-важната пречка от ирландска гледна точка вече бе отстранена: Брюксел и Лондон се споразумяха по съдържанието на Протокол за Северна Ирландия, който ще е валиден и в случай на Брекзит без сделка.

В Северна Ирландия – сравнително по-мек Брекзит

По силата на този протокол, митническата граница на практика се измества в Ирландско море (което разделя островите Великобритания и Ирландия), така че митнически контрол ще е необходим само при търговията между Северна Ирландия и останалите части на Обединеното кралство.

Така се избягва твърдата граница към Република Ирландия, а хората и стоките ще могат и занапред да преминават без контрол. От гледна точка на Дъблин това е важно, защото много от произвежданите в Република Ирландия стоки се транспортират от пристанищата на Северна Ирландия. За нея пък това означава, че най-лошите ѝ опасения относно вероятните затруднения в снабдяването с хранителни продукти няма да се сбъднат. Проблемът не е в това, че липсват капацитети за контейнери – предизвиканата от коронавируса криза значително намали обема на превозваните по море стоки. „Със същинския проблем ще се сблъскат търговците, които работят с нетрайни стоки“, казва Том Ферис от ирландския Институт за международни и европейски отношения (IIEA).

Големият транспортен въпрос

Най-бързият маршрут за връзка между Ирландия и останалата част от ЕС преминава през Южна Великобритания и отнема 20 часа, при което са нужни само две кратки пътувания с ферибот. Този „сухопътен мост“ се използва годишно от 150 000 товарни камиона. Освен това и в бъдеще остава да важи споразумението, според което транзитно превозваните стоки няма да бъдат подлагани на обстоен митнически контрол.

„Това е добре, но само ако превозните средства се движат безпроблемно и не се стига до транспортен хаос в Довър“, казва Ферис пред ДВ и добавя: „Не мога да си представя обаче, че британските власти ще обработват с предимство ирландските товарни камиони“. С други думи, логистични съображения биха могли да принудят транспортните фирми да се откажат от сухопътния мост, преминавайки вместо по него, по по-дълги и скъпи маршрути, които пряко свързват Ирландия и континентална Европа.

Цената на Брекзит

Цените в Ирландия ще се повишат най-вече след 1 януари, когато вносните стоки вече ще се обмитяват. В случай на Брекзит без сделка, влизат в сила правилата на Световната търговска организация /СТО/. Ирландският институт за социални изследвания ESRI изчисли през 2018-а, че при твърд Брекзит разходите за живот ще се увеличат с 2 до 3 процента или – средно увеличение от 900 до 1350 евро годишно на домакинство.

Съществуваха редица опасения, че Брекзит може да застраши крехкия мир в северноирландския конфликт. Все пак Протоколът за Северна Ирландия гарантира свободното пътуване през границата, а това е едно от най-важните условия в подписаното от британското правителство Великденско споразумение от 1998-а, което постави основата за мир след продължилите с десетилетия въоръжени сблъсъци.

В Ирландия възлагат впрочем надежди на новия американски президент Джо Байдън, който има ирландски корени. Известно е, че той се застъпва за сключването на сделка за Брекзит и за свободното придвижване на острова без граница.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0