Икономиката на Китай се възвръща с 18,3% след COVID-19 кризата

0

0

През първата четвърт на 2020г. икономиката на Китай се сви с 6,8%, като това беше резултат от затварянето на цялата държава след избухването нa COVID-19, предаде ББС.

„Това е добър старт за Китайската икономика“, заяви Националното статистическо бюро на страната, което публикува данните за първото тримесечие.

Въпреки това, данните от петък са под очакваното, след като проучване на икономисти от „Ройтерс“ прогнозира 19% ръст.

„Трябва да сме наясно, че вирусната епидемия е все още силно разпространена в световен мащаб, поради което за момента никой не може да гарантира сигурност или стабилност за каквото и да е“, добави Националното статистическо бюро.

Промишленото производство за март е нараснало с 14,1% отпреди година, докато търговията на дребно е с ръст от 34,2%.

Други ключови резултати, публикувани от китайския статистически отдел, сочат за възстановяване от кризата, но също така са и необичайно високи, тъй като се сравняват с изключително слабите данни от миналата пролет.

Юуе Су, китайският главен икономист в Икономическото разузнавателно звено, казва, че докато по последни данни се наблюдава, че възстановяването на икономиката е обширно, някои производствени и износни дейности са могли да бъдат „сложени начело“ през първото тримесечие, пропускът на което би могъл да доведе до по-бавен растеж занапред.

„Търговското представяне и вътрешната промишлена дейност вероятно няма да задържат силната си инерция за остатъка от годината поради липса на мерки, които да насърчават вътрешната икономика“, сподели тя.

Въпреки катастрофалното начало на миналата година, Китай беше единствената голяма икономика в света, която регистрира растеж тогава, макар и ръстът да беше рекордно нисък – 2,3%.

Държавата си е поставила като цел икономически ръст от 6% за настоящата година.

Бизнес – Източник: Факти.бг

0
0