Започнаха тестове за потенциална коронавирусна ваксина, 72 участници получиха първата си доза

В Китай започнаха клинични изпитвания за потенциална коронавирусна ваксина, разработена от немската фармацевтична група BioNTech с китайската компания Fosun Pharma.

Седемдесет и двама участници вече са получили първата си доза след одобрение за изпитване на фаза 1 от китайските регулаторни органи, посочват в изявление BioNTech и Fosun Pharma.

BNT162b1 е един от четирите потенциални кандидати за ваксина, базирани на собствената технология mRNA на BioNTech.

Друг, BNT162b2, се оценява в глобално проучване на фаза 3, проведено от BioNTech и американския гигант Pfizer, което започна на 27 юли.

Изпитването при фаза 1 в Китай включва 144 участници, които ще получат две дози в рамките на 21 дни.

Тези, които са на възраст от 18 до 55 години, ще участват първи, последвани от възрастни хора.

Лабораториите по света се надпреварват да намерят ваксина, която да ограничи COVID-19, който вече отне повече от 700 000 живота и е преустановила поминъка на милиони.

В момента се разработват над 200 кандидат-ваксини с приблизително двайсетина от тях, намиращи се на етап на клинични изпитвания с хора доброволци.

Няколко китайски компании са начело на световната надпревара за ваксини, докато Русия заяви, че се надява да бъде първата в света, която ще произведе ваксина за обществото, с целева дата септември.

Но лекарствата вероятно ще бъдат изправени пред засилен контрол, като се има предвид, че регулаторните системи и в двете страни са далеч по-непрозрачни, отколкото на Запад.

Наред с варианта на BioNTech / Pfizer, две други западни коронавирусни ваксини са в заключителната трета фаза на изпитания: едната е произведена от американската биотехнологична фирма Moderna и Националните институти за здраве; а другата – от Оксфордския университет и британската AstraZeneca.

Източник: Канал 3

The post Започнаха тестове за потенциална коронавирусна ваксина, 72 участници получиха първата си доза appeared first on Начало.

0
0