Д-р Ангел Кунчев притеснен от настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок

„Рано е за равносметка. Мен ме плаши настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок. Ако оставим нещата на самотек, ще имаме проблеми. Трябва да поддържаме надзора на високо ниво. Моят призив е все още да не считаме, че всичко е отминало и да продължим с мерките, така че да не се връщаме назад“. Това каза пред БНР главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.
По думите му ситуацията ще продължи още поне месец-два.
„Мненията са контрастни – между прогнози за осма вълна и тотално изчезване на вируса. Моята прогноза е, че ще продължим да срещаме вируса, но в доста по-ниска интензивност и в неговия зимно-пролетен сезон. Познаваме малко вируса все пак… Тенденцията в северното полукълбо е към ограничаване и справяйки се отделно с огнищата, ако реагираме адекватно и бързо, няма да стигне до по-широко разпространение“.
Доц. д-р Кунчев не изключва нито една теория за произхода вируса. В предаването „Неделя 150“ той допълни:
„Ако има нещо положително, то е, че страната ни е много по-подготвена да посрещне каквото и да е предизвикателство в областта на заразните болести… Ние щем – не щем, направихме стрес тест на здравната система и е крайно необходимо изводите да бъдат използвани при бъдещите решения… На места частните болници се включиха бързо, но има такива, с които все още имаме проблеми. Изводи трябва да се направят за системата на общественото здраве… 88 000 души бяха сложени под карантина, това е един огромен труд. Но това е нещо, което върши работа“.Според държавния здравен инспектор основният проблем на системата са кадрите:
„Няма откъде да се вземат сестри, лекари, тясно специализирани хора, които да бъдат прехвърлени от едно място на друго, ние не сме Китай“.
Източник:БНР. Сн.архив

The post Д-р Ангел Кунчев притеснен от настройката на хората, че каквото беше, беше, всичко е ок appeared first on Начало.

0
0