ГЕРБ внася закона за държавните бензиностанции

Очаква се днес да бъде представен Законопроектът за създаването на държавни бензиностанции. Ще бъде създадено предприятие „Държавна петролна компания“ към министъра на икономиката, която да изпълнява всички функции на държавния резерв.

ГЕРБ се аргументира, че така ще подобрява конкуренцията на пазара и ще постигне ниски цени за гражданите и бизнеса, а компанията щяла да изгради в следващата една година бензиностанции на територията на цялата страна.

После обаче премиерът каза, че ще се строят около 100 бензиностанции при 265 общини в страната. Тоест, няма да има дори по една „държавна бензиностанция“ на община.

„В тежки времена всички търсят държавата „, така накратко премиерът мотивира идеята за по-активна намеса на държавата на пазара на горива.

Конкуренция, ниски цени и попълване на държавния резерв са трите мотива за държавните бензиностанции.
Твърдението на ГЕРБ обаче е в разрез с фактите колко добър стопанин е държавата:

държавните Тополфикации не доведоха да по-ниска цена на парното при 40 % спад в цената на газа още от 5 август миналата година. Държавното БДЖ не направи нашите влакове конкурентни на веропейските. Държавният контрол върху ЕРП-та не доведе до по-инсък ток. А при над 70 % държавни ВиК-дружества, над 35 общински и областни градове у нас са с режим на водата, а Перник беше месеци наред без вода и с източен язовир „Студуна“. Заради последното министър на Бойко Борисов – Нено Димов – влезе в ареста.

Решението е четвъртият случай на крупна сделка тип национализиране, която премиерът предприема месеци преди края на управлението си и ударно харчи държавни пари за големи държавни дружества.
Борисов основа с 1 млрд. лева нов държавен ВиК-холдинг само преди седмица,

обяви, че ще отдели 1,6 млрд.лв. за саниране на малко над 2000 панелни блока в страната и отдели 500 млн. лв. за ремонт на язовири, които засега не са ремонтирани. Строи и с 1,3 млрд. лв. 132 км. от маистрала „Хемус“ без обществена поръчка.

В действителност Министерството на финансите изпрати миналата седмица прессъобщение до медиите, че държавата ще строи държавни бензиностанции в населените места и това ще е факт в следващата една година. Себестойността на една бензиностанция обаче с 5 колонки е около 3-4 млн. лв. в зависимост от терена, големината и оборудването, а разрешителните и документите отнемат поне 18-24 месеца според действащите закони.
За строеж на поне по една бензиностанця в 265 общини в страната на премиера Борисов ще са му нужни 1 млрд. лв.

от парите на данъкоплатците, а в съобщението се казва, че такива ще се строят и по пътищата на страната.

В момента в България има над 2500 бензиностанции, а доставчикът на горивото в тях е „Лукойл“. Който и колкото бензиностанции да построи, горивото пак ще идва от там, което означава, че цената не може да е по-ниска. Тоест, тезата, че държавните бензиностанции ще намалят цените на горивата е подвеждане на хората и не се основава на реалностите, закона и пазара.

После премиерът Брисов се отметна и каза, че ще се правят 100 бензиностанции, а вицепремиерът Томислав Дончев – че не бензиностанциите били важни, а данъчните складове.

Източник: 24novini.bg

The post ГЕРБ внася закона за държавните бензиностанции appeared first on Начало.

0
0