/Видео/ През април се очаква COVID-ваксината да е у нас

В Министерски съвет дават брифинг във връзка с разпространението на COVID-19 у нас. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. 

В него участват министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на СРЗИ д-р Илонка Маева и болнични директори.

 

Ето какво заяви здравният министър:

1417 са излекуваните от началото на седмицата.

В лечебните заведения са настанени 3190 пациента, 239 в интензивни отделения. Заетостта на леглата е около 30 %, в интензивните отделения около 20 %. Положителните медици са 2664, 1276 са активни, 90 в болници, 7 в интензивни структури.
Най-ефективната мярка от всички е носенето на маска на закрито, тя спасява човешки живот и намалява риска. Физическата и социалната дистанция е следващата мярка. Препоръчваме избягване на струпвания на обществени места, както и пътувания, които не са наложителни.
Ще бъдат доставени допълнителни количества предпазни средства, днес пристигат 1700 флакона „Ремдесивир“. Следващото количество в размер на 4300 флакона ще пристигнат през другата седмица. Не приемайте този медикамент като панацея. Протокол, в който са описани всички индикации и подходи за лечение на коронавирус, ще бъде изпратен днес до болниците, в него присъства и хлорохин.
Надяваме се през април ваксините да бъдат достъпни за българските граждани. Никоя болница няма право да откаже медицинска помощ на пациент, който се самоопределя като спешен. Пациент, който е преценен, че може да изчака, това се нарича триаж. Системата е обезпечена. За 6 месеца напред България е осигурена с предпазни средства, но ако натискът продължава, количествата ще се увеличават и месеците ще намаляват. Увеличението на смъртността не се дължи на натиск върху здравната система, а защото българите търсят лекарска помощ късно.
Нямаме нужда от командироване на военни, МВР ще подпомогне връчването на предписанията на РЗИ с коли на полицията, за да бъдат уведомявани максимално бързо хората. Болничният лист започва да тече от датата на контакта.

4054 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция за изминалите 24 часа. През последното денонощие са направени общо 13 203 PCR теста. 

Починалите лица с доказана коронавирусна инфекция за същия период са 54 . А общият брой на потвърдените случаи у нас вече е 64 591. 41 178 от тях са активни. Хоспитализираните за последните 24 часа лица са 3 191. 239-ма са в интензивни отделения. Излекуваните в същия период са 403, а общият им брой е 21 947.
Най-много са заразените в София – 1477, следват Пловдив с 310 и Варна с 204.
Ети

The post /Видео/ През април се очаква COVID-ваксината да е у нас appeared first on Начало.

0
0