/Видео/ Напук на мерките! Хоро се изви във водите на Тунджа

Десетки мъже нагазиха във водите на Тунджа в Калофер за традиционния ритуал по спасяването на кръста, и за да изиграят мъжкото хоро на Богоявление. Заради пандемията нямаше официална организация, но много хора се събраха, за да спазят традицията.

Мъжете нагазиха в Тунджа, пеейки Ботевата песен „Ти ли си мале тъй жално пела, ти ли си мене три годин клела“

В ледените води за пръв път тази година влезе и жена. Напук на всички ограничения, калоферци игаят вече за трети път хоро под звуците на песента „Залюбила е Василка“.

Органите на реда опитаха да спрат хорото, но то все пак се случи. Кметът на Калофер не влезе в реката, за да не дава пример.

„Хората ще влязат в реката. Ще си свирят и пеят, но няма да е, както досега. За съжаление, не ми е хубаво, но трябва да го преодолеем. Аз няма да вляза във водата”, каза пред Нова телевизия кметът на Калофер Румен Стоянов преди хорото да започне.

Призивът към туристите тази година беше да не присъстват заради противоепидемичните мерки.

„Ей това са истинските българи. Не им пука ни от глоби, ни от Ковид. Велики сте, бъдете живи и здрави. Традицията няма глоби“, приветстват ги хората

Малко преди това имаше инцидент между един от участниците и полицията. Той бе изкаран от водата от органите на реда. Мъжът беше само по боксерки и вероятно в нетрезво състояние. Възможно е обаче и да му е прилошало,пише трафикнюз.


The post /Видео/ Напук на мерките! Хоро се изви във водите на Тунджа appeared first on Начало.

0
0