Великобритания започна масовата ваксинация. 90-годишна получи първата доза

Във Великобритания днес започна масова ваксинация на населението срещу COVID-19, предаде Си Ен Би Си.

90-годишната Маргарет Кийнан стана първият човек в света, получил ваксината срещу коронавирус на Pfizer и BioNTech извън клиничните изпитания. Кийнан бе ваксинирана в 6.31 ч. (8.31 ч. българско време) в Университетската болница в Ковънтри, централна Англия.

Ваксината, разработена от двете компании, бе одобрена от Агенция за регулиране на лекарствата и здравните продукти (MHRA) миналата седмица, с което бе дадена зелена светлина за започване на масова ваксинация.

Сега във Великобритания ще бъдат ваксинирани служителите и обитателите на старческите домове, медиците на първа линия и хората на възраст над 80 години. Страната е поръчала 40 милиона дози, които ще бъдат достатъчни за 20 милиона души.

Британският премиер Борис Джонсън определи събитието като „огромна стъпка напред“ в борбата с пандемията.

Същевременно с това британските вестници излязоха със заглавия като „V Day“ и „Vaxit“, правейки аналогия с D-Day – деня на десанта в Нормандия, и Брекзит.

Ваксинацията идва в ключов момента за страната. До момента Великобритания е трета по регистрирани случаи на коронавирус в Западна Европа, изоставайки само Франция и Италия, с над 1,7  млн. потвърдени инфекции. Общо над 61 хил. британци са починали заради усложнения, причинени от вируса, сочат данните на университета „Джонс Хопкинс“.

В първоначалният етап на имунизационната кампания във Великобритания ще участват 50 болници. През първата седмица се очаква страната да получи общо 800 хил. дози от ваксината на Pfizer и BioNTech.

Няколко други страни, сред които Русия и Китай, вече започнаха масово ваксиниране на своето население с ваксини собствено производство, отбелязва ДПА.

The post Великобритания започна масовата ваксинация. 90-годишна получи първата доза appeared first on Начало.

0
0