Jul 05

ЕТИКЕЦИЯ ЗА ДОМАКИНИ И ГОСТИ

Как да научим тинейджъра в къщи да общува свободно?

Научете вашият тинейджър да се среща и да общува свободно

tiin-1Да се надяваме, че тийнейджърът вече е усвоил основните маниери на масата и ще се държи прилично, когато се храни някъде без вас. Дошъл е моментът да го научите на тънкостите при забавляване на събеседници, независимо дали е гост, или домакин. Това изкуство се учи най-добре в практиката и родителите ще помогнат на тийнейджъра да придобие нужните умения като приветстват (но в никакъв случай не налагат) възможността да бъде домакин на различни събития.

Но преди да стане домакин той би трябвало да може с лекота да общува, особено с представители на противоположния пол.

Научете вашия тийнейджър да се срещна и да общува свободно. В крайна сметка, няма нищо по-tiin-3приятно на света, от това да знаете как да започнете разговор с красиво момиче, а по-късно тя дори да стане ваша приятелка. Но не всеки тийнейджър може да намери общ език с непознати, особено с представителите на нежния пол.

Запознанствата откриват нови перспективи за комуникация, както и предоставят възможността за придобиване на опит в бъдеще при избор на правилния партньор. Задачата на родителите е да разберат, да насочат, да обяснят, да дадат полезни съвети.

 Но как да изградите един разговор? Как да се уверите, че вашето дете ви разбира?

  1. Имайте предвид, че запознанствата от вашите младини не са по-различни от тези в съвременния свят. Така че, както казват тийнейджърите бъдете “споко”, т.е. съберете информация за хобитата и интересите на детето си. Какво гледа, какви списания  чете и т.н. Повечето деца на тази възраст се интересуват от забавно прекарване с приятели и изграждане на доверие с противоположния пол.
  2.  Нужно е да обозначите целите си. Основната цел на запознанствто се явява общуването и взаимното изучаване. Момичетата и момчетата действат и мислят по различен начин. Запознанството дава възможността на юношите да разберат тези различия. В разговора за запознанството в тази възраст, не се говори за това, че те избират партньор, а се говори за придобиването на опит и знания за избора на партньор в бъдеще .
  3. Тийнейджърите често искат да “се мотаят” в групи с връстниците си. Подчертайте в разговора плюсовете и минусите на това. Предимствата са, че е по-лесно да се завръзват запознанства, и се създават приятелства. Но в този колектив има голяма вероятност детето да почувства натиск, тогава е по-трудно да каже “не”. Опитайте се да се запознаете с компанията, която обгражда вашето дете.
  4. tiin-4Обмяна на опит. Разкажете на вашето дете, както  положителни истории за запознанства, така и отрицателни. Запознанствата онлайн не са най-добрия начин за създаване на отношения, макар че съвременните деца са на ти с интернета. Обикновено тийнейджърите се интересуват от възходите и паденията на своите родители. Ходили ли сте на дискотека? Каква е била най-лошата ви среща?
  5. Не забравяйте, че тийнейджъра момче и тийнейджъра момиче са коренно различни в своите цели и преживявания. Момичетата често се притесняват от липсата на гадже. Насърчавайте приятелството на момичетата с момчета, а не в избора на един човек. Момчетата често са притеснени от липсата на растежа на мускулите. Поощтрете ги към приятелство. Обяснете им, че това е по-добре, отколкото да се подиграват и да разказват нелепи вицове за противоположния пол. Това е деликатен въпрос за тийнейджърите, така че се опитвайте да бъдете по-толерантни.
  6. Не обръщай разговора в лекция. Стремете се към един открит, забавен, и ” жив” разговор, ако всичко това е налично, след това детето ви ще продължи да ви слуша. Ако се опитате да злоупотребите или насила да убеждавате, няма да бъдете изслушани.
  7. Научете силата на думите “ДА” и “НЕ” – двете най-важни думи. Давайте на тийнейджърите възможността да казват тези думи толкова често, колкото е възможно, дори ако това противоречи на това, което сте казали “ДА” или “НЕ”.