Apr 06

Бебетата са си Бебета

babyБебетата са си бебета. Не ги интересува дали са момчета, или момичета и не би трябвало да интересува и нас. Бебетата обичат да ги гушкат, да си играят с тях, да ги гъделичкат и да ги разсмиват, обичат да изследват и да бъдат подхвърляни и въртяни. Характерите им са много различни. С някои е лесно – те са тихи, спокойни и спят часове наред. Други са шумни и винаги будни, искат около тях постоянно да се случва нещо. Трети са тревожни и раздразнителни, имат нужда непрекъснато да им показваме, че сме до тях и ги обичаме.

Това, от което бебетата и малчуганите най-много се нуждаят, е да си изградят специална връзка с поне един човек. Обикновено този човек е майка им. Донякъде защото е най-мотивирана и има най-голямо желание за това, донякъде защото тя е тази, която осигурява млякото, и донякъде защото е склонна да бъде нежна и успокояваща в подхода си. Майката обикновено е в състояние най-добре да осигури онова, от което се нуждае едно бебе. Нейните хормони (особено пролактинът, който се отделя в кръвта й при кърмене) я настройват да желае да бъде с детето си и да му отдава цялото си внимание.

С изключение на кърменето, татковците също могат да дават на бебето всичко, от което то се нуждае, но го правят по различен начин. Изследванията сочат, че (татковците са по-буйни в игрите, обичат да възбуждат децата, докато майките обичат да ги успокояват. (Макар че ако бащите натрупат толкова недоспиване, колкото понякога се случва на майките, и те биха успокоявали децата!)

Разликите между половете започват да се забелязват

baby-2Някои разлики между момчетата и момичетата ще започват да се проявяват рано. Бебетата момчета не реагират толкова силно на лица. Бебетата момичета имат много по-развито осезание. Момчетата растат и са по-силни, но пък понасят по-тежко раздяла с майка си. След като проходят, момчетата започват да се движат повече и в по-голям периметър. Те повече от момиченцата обичат да пипат предмети и да манипулират с тях, строят високи сгради от кубчета, докато момичетата предпочитат ниско етажните постройки. В предучилищна възраст момчетата са склонни да игнорират новото дете в групата, докато момичетата го забелязват и се сприятеляват с него.

И за съжаление, възрастните са склонни да се отнасят с момчетата по-строго. Изследванията показват, че родителите гушкат малките момиченца повече, дори още като новородени. А майките на момченца са склонни да ги удрят по-силно и по-често, отколкото момиченцата.

Ако майката е тази, която гледа детето, то ще вижда в нея първия модел на близост и любов. След възраст на прохождането, ако тя поставя ограничения твърдо, но без да го удря или засрамва, той ще приеме това с лекота и между другото. Защото знае, че има специално място в съцето й.

Jul 17

Как момчетата заключват телата си

Заключват ли момчетата телата си?
Защо?
Забелязали ли сте как момчетата започват да заключват чувствата си, когато стигнат училищна възраст?

boy-1Малките момченца са изпълнени с чувства и енергия. Но в джунглата на училищния двор те скоро започват да се срамуват от полезни и здравословни емоции, като тъга, стpax или нежност. За да успее да се справи, момченцето вкоравява чувствата си и напряга тялото си. Ако  докоснете раменете на някое десетгодишно момче, често ще откриете, че мускулите му са твърди като камък от напрежение.

И един ден връхлита пубертетът. В заключеното тяло една част внезапно избухва за живот- като минзухар, пробиващ през замръзналата земя! Момчето изведнъж открива някакво прекрасно чувство на жизненост, на пробуждане, концентрирано изцяло на едно място! Не е  чудно, че скоро то започва да свързва всяко свое чувство  на близост (и цялото си усещане за живот и щастие) с дейността на пениса си.

boy-2Момчетата искат да се чувстват живи в телата си .Затова харесват музика със силно подчертан ритъм, обичат активността, високите скорости и опасностите. Те истиктивно усещат, че това може да им помогне да стигнат до мъжествеността. Момче, което се радва на тялото си и може да прегръща майка си, баща си и сестрите си, често има много начини да се чувства добре-като танцува, барабани или се занимава със спорт заради тръпката от самата игра. За тези момчета сексът няма такава голяма тежест – той е по-скоро удоволствие, отколкото фикс-идея.